Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op barbeel
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index barbeelartikel


Superbarbelen uit het zuiden.
 
We kennen allemaal onze plaatselijke barbeel die gekend is voor zijn vechtlust.
Maar stel u eens diezelfde vis voor maar dan in reuze formaat !
Dan kom je terecht bij de Iberische barbeel, Barbus Comizo.
Je kan hem vinden in Portugal en Spanje. Verder vind je daar nog enkele andere minder bekende soorten en herbergen sommige rivieren vaak nog kruisingen (Hybriden) tussen de soorten onderling.

Iberische barbeel/Barbus ComizoFoto Bob Roberts

De vis kan een lengte bereiken van meer dan 1 meter met een gewicht van 17 kg. Rond Madrid en zuidelijker komt hij algemeen voor in alle rivieren en de hiermee in verbinding staande stuwmeren.
Vissen boven de 10 kg zijn geen uitzondering op rivieren als de Rio Tajo, Rio Guadiana en Rio Bullaque en de bijhorende stuwmeren om er maar enkele te noemen.
Visvergunningen kan je bekomen via de Spaanse toeristische diens of terplaatse in de provincie hoofdplaatsen.
Een van de grootste problemen bij het vissen op barbeel hier, is de talrijke aanwezigheid van karpers, al vind ik dat persoonlijk niet zo erg. Maar je moet er wel rekening mee houden dat 3 van de 4 gevangen vissen karpers zullen zijn.
Verder is het vaak moeilijk om op sommige meren en rivieren aan de oevers te geraken. Een bootje en een dieptemeter zijn onontbeerlijk om een goede stek te vinden. Hiermee bedoel ik een plaats die vrij is van waterplanten en een behoorlijke diepte heeft. De bodembegroeiing staat soms meters hoog en daarin vissen is zo goed als niet vissen. Dus vooraf de plaats goed spotte is uiterst belangrijk. Verder liggen de diepere gaten vaak ver uit de oever waardoor het uitroeien van aas en lokaas met een boot noodzakelijk is.
Comizo is een vrij schuwe vis en in helder water moeilijk te benaderen. Op die waters heb je het meest succes bij schemerlicht en bij nacht.
In troebel water is het gemakkelijker om hem ook overdag te vangen.
Verder gedraagt de comizo zich als een gewone barbeel.
Als montage kan je kiezen voor een klassieke karper bodemmontages en daarbij is 30/00 draad is hier niet overdreven.  
Als aas vismeelpellets, boilies, mas en rivierkreeft. Het laatste is zowat het hoofdvoedsel van deze barbeel. Daarom ook wordt rivierkreeft flavour door de plaatselijke vissers bijna steeds gebruikt in pellets en boilies, al werken andere flavours meestal even goed. Mas is hier ook een echte killer als aas al vang je dan beduiden meer karpers. Bij mas is het gebruikelijk ze met een pop-up boven de bodem te laten zweven. 
Kleinere barbelen zijn gemakkelijk te vangen aan maden, mais en casters. Hierbij kan je dan beter gebruikmaken van een feederuitrusting. Maar hou er rekening mee dat je dan ook nog een grote barbeel of karper kan haken.
Nog enkele extras om rekening mee te houden:
---In sommige periodes echter laat de comizo bijna alle standaard aas onaangeroerd en zijn ze slechts te vangen aan kleine vis als aas.
---Rivierkreeftjes lusten ook je aas en soms zijn ze in zo'n grote aantallen aanwezig dat ze het vissen met standaard aas bijna onmogelijk maken. Dan is het nodig om pellets en boilies met een zeer harde buitenkant te gebruiken. Zacht aas wordt dan vaak binnen enkele minuten van de haak of hair geknabbeld.
---Comizo is ook een van de barbeelsoorten die ook gericht te bevissen zijn met kunstaas. Dat kan trouwens ook bij onze barbeel maar is hier toch meer occasioneel toepasbaar.
Een voorbeeld wat je kan verwachten: 
In drie dagen en nachten wisten we 8 barbelen te vangen van over de 10 kg met daar tussendoor een tiental karpers.
De meeste vissen werden gevangen in de schemering en bij nacht, maar enkele ook overdag.  
 

Andalusian barbeel/Luciobarbus sclateri

Hij heeft geen bepaalde voorkeur van standplaats in de rivier maar vermijd smalle koude bergstroompjes. Daarbij is het een trage groeier. Het maximum gewicht is ongeveer 7 kg.

Luciobarbus Bocagei 

 

Maximum gewicht ongeveer 10kg

Barbus Microcephalus/Iberische smal hoofd barbeel 

 

Een bekende populatie huist in de Tajo. In diepere langzaam stromende rivier stukken en meren. Een kleine soort die maximum 60 cm groot komt. 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.