Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op barbeel
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index barbeelartikel


De kribben op de Waal 
 
Algemeen is geweten dat je het best op de kop van de kribben vist om een redelijke kans te maken. Maar heb je er al een bij stil gestaan waarom.
De reden hiervan is het voedselaanbod dat ontstaat door het neerslaan van meegesleurd voedsel door de stroming. In de waal veroorzaken de kribben als obstakel een bepaalde stroming die ervoor zorgt dat hier rond de betere stekken ontstaan.
Neem even aan dat de de stroming via de noordkant de krib raakt, dan krijg je aan de zuidkant een soort tegenstroming. Daar wordt het water dan weer door de snelheid van de hoofdstroom uit de kribvakken gezogen. Dit veroorzaakt een werveling, zoals een draaikolk. Door deze werveling is er hier met de jaren een dieper gat ontstaan die op zijn beurt ook weer voor de nodige tegenstroming zorgt in de kribvakken. Hierdoor krijg je dus dat aan de volgende noordkant van de krib het water deels gesplitst wordt. Het grootste gedeelte vormt de verdere hoofdstroom en een ander gedeelte wordt terug in het kribvak getrokken door de eerder veroorzaakte zuiging aan de vorige krib.
Deze gaten kunnen soms wel een diameter van enkele tientallen meters hebben.
Deze werveling zorgt ervoor dat aangevoerd voedsel hier naar de bodem zakt.
Scheepvaart zorgt er dan weer voor dat door de extra zuiging van passerende boten deze gaten weer deels leeg getrokken worden en er nooit echt een bodem van bezinksel ontstaat.
Deze extra werveling bij een voorbijvarend schip is vrij duidelijk. Kijk je goed naar het water dan kun je ook heel goed de diverse gaten op de bodem "zien" door de optische draaikolken die ontstaan en afwijken van de normale hoofdstroming.
Zo weet je ook precies waar de diepere gaten liggen. 
Door dit "lezen" van het water kan je alleen maar voordeel doen.
Het is niet echt moeilijk als je even weet waarop je moet letten.
 
Gebaseerd op een artikel van
www.barbelen.nl


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.